4 portioner:
8-9 dl fiskbuljong2 scharlottenlökar, finhackade
2+2 msk olivolja
4 dl avorioris
1 dl vitt vin
1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta, pressad
1-2 dl parmesan, färskriven
2 msk smör
8 pilgrimsmusslor
8 tigerräkor (ej miljömässigt korrekt, I know...)
olivolja till stekning
(träspett)
Gör så här: Koka upp buljongen och håll den varm på svag värme. Fräs lök i 2 msk olivolja i tjockbottnad kastrull tills löken är glansig (ska ej få färg). Häll i riset och fräs ytterligare någon minut. Häll i vin, låt koka in under omrörning. Tillsätt lite av buljongen och rör om. När det har absorberats, tillsätt ytterligare lite buljong. Fortsätt likadant i ytterligare ca 20 min, tills riset har lätt tuggmotstånd.
Medan risotton sjuder, mixa ihop basilika, vitlök och 2 msk olivolja till en pesto. När riset är klart, rör ner peston, parmesanost och smör. Salta och peppra.
Salta och peppra pilgrimsmusslorna och tigerräkorna. Hetta upp en grillpanna kraftigt och grilla pilgrimsmusslorna ca 1 minut på var sida i olivolja. Grilla tigerräkorna ca 2-3 minuter på var sida. Trä på spett, eller bara blanda i risotton.
Sååå gott!
