söndag 21 november 2010

Kantarellsoppa med hembakade frallor!

Mmmm... Finns inget bättre än kantareller! Jag fullkomligt frossar i det så här års. Idag blev det kantarellsoppa med hembakade frallor (frallorna är toppen, för de behöver inte jäsa så länge). Här kommer recept:

FRALLOR
Ingredienser: 50 g jäst, 7,5 dl vatten, 1 msk salt, 3 msk olja, 1 liter vetemjöl, 1 dl grahamsmjöl, 1 dl krossade linfrön, 8 dl siktat dinkelvete, vallmofrö.
Gör så här: Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader. Häll vattnet över jästen. Häll i resten och rör runt. Klicka ut till ca 20 bullar på klädd bakpåt, och lägg på en bakduk. Jäs 30 minuter. Ställ ugnen på 250 grader. När det jäst klart, pensla med vatten och strö över vallmofrön. In i ugnen 15-20 min. Njut!

KANTARELLSOPPA
4 portioner och ca 30 minuter
Ingredienser: 300 g färska rensade trattkantareller, 3 st schalottenlökar, 1 vitlöksklyfta, smör, 1 msk vetemjöl, l liter vatten, 2 grönsaksbuljongtärningar, 3 dl grädde, salt, peppar, 3 tsk vitvinsvinäger, 0.5 dl torr sherry, ev. 1 dl persilja och/eller gräslök till garnering.
Gör så här: Finhacka lök och vitlök och låt steka med kantarellerna i smör i en kastrull. Fräs tills vätskan har kokat in, cirka 5 minuter. Pudra över mjölet och rör om så att det blandas. Slå på vatten och grädde under omrörning. Smula i buljongtärningarna och låt det hela koka sakta i 10 minuter. Salta, peppra och tillsätt vinägern. Häll till sist i sherryn. Ev. mixa soppan, om du vill ha den slät (i så fall, ta ut några kantareller att garnera med). Till sist garnera med lite hackad persilja och/eller gräslök.